Vandring och ölprovning

Många kan nog hålla med om att en kall öl är den bästa drycken för att släcka törsten en varm dag, och efter en vandring smakar den ännu godare. Den här utflykten startar med en vandring genom den sevärda och okända ravinen Deliana, och avslutas med ölprovning och lunch i den närliggande byn Zounaki.

Inte långt från Chania ligger en okänd kanjon med två namn, Mesavlia och Deliana. De två byarna i närheten har båda gjort anspråk på namngivningen, och därför startas vandringar från söder i Mavliakanjonen, och avslutas i Delianakanjonen mot norr. Fördelen med att starta vid Mesavlia är att svårighetsgraden är mycket lätt. Här vandrar man nämligen i nedförsbacke med fin utsikt över de imponerande kalkstensväggarna, och kanske över de gamar som har sitt tillhåll i kanjonen. Under vägen passerar vi kapellet Agia Irini, där vi hinner med ett kort besök och att ladda på med vatten inför den fortsatta färden. Vid ankomsten till byn Deliana kommer vi till ytterligare en kyrka. Den byggdes till för Johannes Döparens ära, och rymmer imponerande väggmålningar från 1300- och 1400-talet. Efter dagens aktivitet faller förmodligen belöningen i god jord. Det finns för närvarande 36 mikrobryggerier i Grekland, men bara ett som man kan få besöka. Det är bryggeriet Xarma vid Zounaki. Här är allt öl färskt från kranen och det produceras endast för försäljning på fat och tunna. Här provsmakar vi fyra ölsorter, varav tre produceras året om. Den fjärde har producerats för säsongen och är därmed en överraskning. Men ingen ölprovning på tom mage, här serveras även en generös tallrik med meze. Låt dig väl smaka!

Mat och dryck: 4 x 10 cl smakprover av öl från Xarma, en tallrik med meze samt en valfri öl på 30 cl. Läsk till barnen. Tid: Heldag, ca kl. 09.00-16.00. Färdledning: Skandinavisktalande guide. Bra att ta med: Kamera, pengar, bekväma skor och kläder för vandring samt vattenflaska. Övrigt: Vandringen är framförallt nedför. Underlaget består delvis av asfalt och grusstigar. Vattenflaskorna kan fyllas på efter ca 1 kilometer vid Agia Irini-kapellet. Vandringen är ca 5 kilometer lång.

Ca pris vuxen 45
Ca pris barn 10
Valuta EUR