Samariaravinen – kan bokas hemifrån

En spännande färd genom vackra omgivningar och med en cirka 18 kilometer lång vandring i den välkända Samariaravinen. Heldagsutflykt från tidig morgon till kväll. Måltider, dryck, inträde till Samariaravinen och båttur från Agia Roumeli ingår inte.

Tidigt på morgonen åker vi västerut upp i bergskedjan Lefka Ori, Vita Bergen, till högplatån Omalos där vandringen börjar. Ravinen Samaria har spelat en stor roll genom historien och speciellt under kretensarnas frihetskamp. Den har också lagt grunden till många legender och ansågs förr i tiden vara hemsökt av onda andar. De upp till 600 meter höga klippväggarna stupar i lodräta branter ner till den som smalast bara tre meter breda bottnen. Denna ravin saknar motstycke i Europa! De första fyra kilometerna sluttar nedåt tills vi når ravinens botten. På vägen ner passerar vi den lilla kyrkan Agios Nikolaos, och någon kilometer in i själva ravinen ser vi ruinerna av byn Samaria. Där kan vi vila en stund i skuggan av träden kring den bysantinska kyrkan. Om vi har tur får vi se en skymt av den skygga bergsgeten Kri-Kri, som fortfarande finns kvar här i vilt tillstånd. Den växtintresserade får sitt lystmäte tillgodosett av en storslagen naturupplevelse mellan de höga och branta bergväggarna. När vi har passerat den tredje och smalaste passagen, Sideroportes (Järnportarna), skymtar vi havet. I byn Agia Roumeli kan vi ta oss ett dopp och få något att äta innan vi tar båten till Sougia, där bussen väntar för hemfärd.

Boka hemifrån: Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”. Måltider och dryck: Mat kan köpas före och efter ravinen. I Agia Roumeli finns ett urval av kretensiska restauranger. Entré: Inträdet till Samariaravinen och biljetten till båtturen från Agia Roumeli ingår inte i utflyktspriset. 5 euro tillkommer för ravinen och båten kostar ca 10 euro per person. Bra att ta med: Bra skor att promenera i. Vattenflaska som kan fyllas på under hela turen. Badkläder. Tid: Heldag, från ca kl. 06.30-20.00 Färdledning: Skandinavisktalande guide. Klädsel: Lätta och bekväma kläder. Övrigt: Personer med någon typ av rörelsehinder har inte möjlighet att gå i Samaria. Rådgör med Vingvärden. Från vissa resmål erbjuds utflykten endast under högsäsong.

Ca pris vuxen 46
Ca pris barn 21
Valuta EUR